Stierkikker gehoord of gezien? Meld het!

Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen verschillende partners hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden. Een cruciaal aspect van deze bestrijdingsinspanning is een grondige kennis van de verspreiding van deze soort. Stierkikker gespot? Geef het door via waarnemingen.be.

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past.  Hij is ook drager van verschillende ziektes.

Om de bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat om een volledig beeld te hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde. Als je een Amerikaanse stierkikker hebt gezien of gehoord, geef dit dan door via waarnemingen.be. Zet er liefst een foto bij. Zo kan de verspreiding nog beter in kaart gebracht worden en kunnen er indien nodig maatregelen genomen worden. 

Stiekerkikker gespot? Geef het hier door

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker?

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt. Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

Over het LIFE-project 3n-stierkikker

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

Meer info? 

www.stierkikker.be of volg www.facebook.com/lifestierkikker

Onderstaande kaart toont de regio met het kerngebied van stierkikker en waar waakzaamheid noodzakelijk is. Alle waarnemingen uit die regio zijn welkom.

 Check de kaart

Hoe stierkikker herkennen?

Check de kikker op Youtube

Meer info van Natuur en Bos

Gepubliceerd op donderdag 11 april 2024 om 11.57 uur